makers

Eleftheria Lavdaki

Eleftheria Lavdaki

Kostuumontwerper

Eleftheria Lavdaki komt oorspronkelijk uit Griekenland en studeerde in 2016 af aan de opleiding Fashion Design van ArtEZ, Arnhem. Meteen na haar afstuderen is ze de kostuumontwerp wereld ingedoken omdat ze veel dingen in de modewereld mistte. De samenwerking tussen verschillende disciplines vindt ze fascinerend en in de wereld van (muziek)theater heeft ze dat gevonden.

Na een stage bij Toneelgroep Amsterdam (nu Internationaal Theater Amsterdam) bij de productie 'De Dingen die Voorbijgaan' in regie van Ivo van Hove in augustus 2016, werd Eleftheria aangesteld als assistent kostuumontwerper bij verschillende grote producties van ITA en Theater Utrecht. Onder anderen bij 'De Meiden' van Jean Genet (regie Katie Mitchell), 'Hedda Gabler' van Henrik Ibsen (regie Thibaud Delpeut), 'Obsession' van Visconti (regie Ivo van Hove), 'Oedipus' (regie Robert Icke), 'De vallende Man' (regie Julien Gosselin) en 'Freud' (regie Ivo van Hove). Daarnaast heeft ze de kostuums en het decor ontworpen voor de jonge maker Milou Peters die in juni 2017 afstudeerde met de muziektheater voorstelling 'Sehnsucht'. Ze heeft ook met plezier gewerkt in de film, met haar debuut als kostuumontwerpster/styliste voor Aardbei, een korte film van Leendert Roosenbrand.

Eleftheria heeft bij KASKO (voorheen Kameroperahuis) voor verschillende producties de kostuums ontworpen, zo werkte mee aan o.a. 'Een Kersentuin', 'Welstaat' en 'Requiem voor de IJsselcentrale'. In 2020 zal ze de kostuums ontwerpen voor 'De Berg van de Angst', de nieuwe productie van Tim Hammer. Dit is overigens niet enige project dat voor Eleftheria op stapel staat: in februari 2020 gaat ze de kostuums ontwerpen voor 'M!NDF#CK jr.' bij ITA.

Door haar werk voor KASKO is Eleftheria in contact gekomen met verschillende middelbare scholen als gastdocent mode & kostuum, en geeft ze workshops aan scholieren waarmee ze uiteindelijk samen naar een eindpresentatie werken.

Eleftheria gebruikt haar mode-gerelateerde achtergrond tijdens het kostuumontwerpen, want ze vindt vakmanschap en techniek in kleding maken heel belangrijk. Het samengroeien van de regisseur, de performers, de vormgevers, de muziek en het licht vind ze het allerbelangrijkste tijdens het realiseren van een (muziek-)theater productie.

Eleftheria omschrijft haar stijl, die nog in ontwikkeling is, als tijdloos en sober, met elementen van deconstructie. Ze gebruikt graag bestaande kleding die door bewerkingen toch een ander gezicht krijgen, maar ze ontwerpt ook graag kleding from scratch. Eleftheria haalt haar inspiratie uit culturele, sociale en politieke actualiteiten, maar ook door het statische van architectuur ten opzichte van de beweging en het organische van natuurlijke elementen.

Bij KASKO wil ze graag haar eigen stijl verder ontwikkelen, veel experimenteren en samen met andere jonge makers werken aan interessante producties. 

bekijk huidige makers

Betrokken bij o.a.

Wat gebeurt er als elf jonge muziektheatermakers de kans krijgen om één week vrijuit te experimenteren? Dat ontdek je bij de online editie van SPRUIT!

SPRUIT gaat online! Dit jaar is alles anders, op één ding na: elf makers van KASKO duiken samen het theater in om een week lang vrijuit te experimenteren en samen muziektheater te maken. Rode draad van deze editie is de vraag: wie ben je als je alleen bent? Na een jaar van afstand houden is deze gedachte actueler dan ooit. Tijdens een interactieve livestream vanuit Schouwburg Odeon presenteren de makers het resultaat van hun experiment.

Na het succes van de muzikale theaterroute Requiem voor de IJsselcentrale in de zomer van 2019, komt Bruisende Buren in 2021 terug naar Zwolle-Zuid! Dit keer bundelen we onze krachten met Stichting Kringloop Zwolle in de voorstelling De Kringlopera. De Kringlopera is een ontdekkingsreis door de kringloopwinkel van Zwolle-Zuid. Je doorloopt, samen met de spullen, het hele kringloopproces: van het inleveren van een artikel tot het vinden van een nieuwe eigenaar.

Stel dat er een fysieke plek is tussen leven en dood. Een berg als bedevaartsoord, voor iedereen die iemand heeft verloren of het einde vreest. Een berg die je kunt beklimmen, bezoeken en weer verlaten. Geïnspireerd door deze berg onderzoekt theatermaker Tim Hammer zijn grootste angst: onze sterfelijkheid. In De Berg van de Angst volgen we een levensechte pop tijdens haar laatste reis op aarde. In samenspel met klassieke gitaar laten drie poppenspelers haar dansen alsof haar leven ervan afhangt. Het resultaat: een fysieke en muzikale voorstelling. Klim je mee? Naar de top van de berg, waar we de angst achterlaten?

Tim Hammer maakte naar aanleiding van deze voorstelling een videopodcast die je kunt beluisteren tijdens het wandelen in jouw eigen buurt. Klik hier om naar de videopodcast te gaan.

Na het succes van Storm in mijn hoofd, de vorige coproductie van het Theaterschip en KASKO, volgt nu: Bokser. Een film over winnen en verliezen waarin we de hoofdpersoon, Dies, volgen.

In een wereld waarin presteren zo belangrijk is geworden zijn we allemaal bang om te verliezen. Bang om te moeten gaan met teleurstellingen en gebreken. Door te winnen worden we gezien en gewaardeerd. Het winnen en vervolgens het onafwendbare verliezen staat centraal, in welke vorm dan ook. In Bokser laten we dit zien door middel van topsport. Want als er iets tot de verbeelding spreekt is het wel de functie van sport in onze maatschappij.

In Een Kersentuin, zien we Ljubov (Juul Vrijdag) in de laatste hallucinante momenten voor haar dood. Deze aan lager wal geraakte adellijke dame klampt zich vast aan alles wat er niet meer is. Langzaam verliest ze de grip op haar herinneringen. Hoogte- en dieptepunten flitsen als een grillig en muzikaal revue-requiem aan haar voorbij. Het onder ogen komen van haar eigen verval leidt tot een pijnlijke confrontatie met het verleden dat zij zo idealiseerde.

1 -  2 -  volgende

Collega's

bekijk alle makers
Eva Traa

Eva Traa

Céline Hoex

Céline Hoex

Juliette Mout

Juliette Mout

Eleftheria Lavdaki

Eleftheria Lavdaki

Wessel de Vries

Wessel de Vries

Tim Hammer

Tim Hammer